Alarmglas van patiëntenmonitor.

Een klein projectje maar daarom niet minder interessant.

 

Als technicus medische technologie in het meest vooruitstrevende ziekenhuis van oost-Limburg is het mijn job samen met 9 collega's om de medische apparatuur in topconditie te houden.
Niettegenstaande de hoge kwaliteit en veiligheidseisen van de medische toestellen kan een apparaat het toch eens laten afweten.
Er kunnen elektrische, elektronische of mechanische mankementen voorkomen maar er kan ook cosmetische schade optreden.

Onder cosmetische schade valt b.v.b. een gebarsten behuizing, een dekseltje van een batterijvak dat beschadigd of zoekgeraakt is, een afdekglaasje van een alarmlampje dat verdwenen is en nog vele andere uitwendige en zichtbare mankementjes.

Het is nu net zo'n afdekglaasje van het alarmlicht op een patiëntenmonitor van General Electrik (GE), meerbepaald een F-FM-00 monitor, waar dit projectje om gaat.

Zonder dit glaasje zijn de LED's en de printplaat van het alarmlicht zichtbaar en blootgesteld aan vocht en aanraking. Dit moeten we ten allen tijde proberen te vermijden.

Toen ik van onze leverancier, van dit toch al oudere toestel, de prijs ontving voor een vervangend glaasje, was ik enigszins verbaasd.

De prijs wil ik je besparen, maar wanneer het glaasje niet apart verkrijgbaar is en deel uitmaakt van de volledige voorfront van het toestel en in deze voorfront ook nog eens de beeldplaat vervat zit, kan je je waarschijnlijk nog steeds geen beeld vormen van de kostprijs.

Een nieuwe fiets kopen om een kapotte koplamp te vervangen zal je waarschijnlijk een juistere indruk geven.

Reden genoeg dus om naar een alternatief op zoek te gaan.

De monitor zonder het afdekglaasje.

Het alarmlicht zonder afdekglas. De PCB en de LED's zijn blootgesteld aan de omgeving.

Het oplichtende alarmlicht zonder afdekglas.

De 3D-Printer gaat ons hier een handje kunnen helpen.

Ik moet toegeven dat er meerdere proefstukken nodig waren vooraleer het perfecte eindresultaat bereikt was.
De grootste uitdaging was het opmeten van het glaasje. De voor- en de achterzijde van de behuizing vormen een hoek met elkaar aan de bovenkant van de monitor en de voorzijde van de monitor vertoont een ronding van links naar rechts.

Kortom, er zijn geen rechte hoeken aan dit werkstukje.

Het was ook moeilijk om de diameter van de ronding, die de lijn vormt tussen de bovenzijde en de voorzijde van de monitor, te meten of in te schatten.

Aanvankelijk heb ik alles zo benaderend mogelijk opgemeten met de schuifmaat, winkelhaak en meetlat en met deze afmetingen kon ik een patroon (mal) uittekenen op een blad papier. Deze mal was mits wat aanpassingen perfect aan te sluiten met de contouren van de monitor.

Vervolgens kon ik met de gradenboog de hoeken meten op het patroon.  De diameter van de ronding heb ik proefondervindelijk vastgesteld door enkele boutjes met verschillende diameters te vergelijken met de rondingen.  Met deze maten was het mogelijk om uiteindelijk een  3D-Tekening te maken.

Voor het 3D tekenen gebruikte ik het programma Designspark Mechanical van RS dat gratis te downloaden is.

Het originele glaasje steekt een stukje uit aan de bovenzijde en de voorzijde van de monitor, het ligt er als het ware dikker op, waardoor het alarmlicht zelfs waar te nemen is vanaf de zijkant of vanaf de achterkant van de monitor.  Dit heb ik in het ontwerp overgenomen.

Het eerste model was wat groot uitgevallen en een paar hoeken moesten toch nog iets getrimd worden. Het was volledig opgevuld met materiaal waardoor er eigenlijk onnodig veel 3D-Printerfilament gebruikt werd.

De 3D tekening van het alarmglas getekend met Designspark Mechanical.

Het eerste geprinte alarmglaasje zonder materiaalreductie aan de binnenzijde.

Het uiteindelijke resultaat.

Het derde exemplaar was uiteindelijk de perfect aansluitende versie met de juiste hoeken en met materiaalvermindering aan de binnenzijde van het glaasje.

Voor dit projectje gebruikte ik transparant PLA filament (Polylactic Acid of Polymelkzuur), een biologisch afbreekbaar materiaal. 

Het glaasje werd vastgekleefd met secondenlijm die in een dun lijntje rondom aan de binnenzijde van het glaasje werd aangebracht.  Hierdoor kan er geen vocht meer tussen het glaasje en het monitoroppervlak doorsijpelen.

Over de verschillende campussen van ons ziekenhuis waren er een zestal monitoren waarvan dit glaasje ontbrak.  De kostprijs van dit 3D geprinte model is slechts een fractie van de wisselstukken die we anders hadden moeten aankopen. 

Zo zie je maar, een klein projectje maar daarom niet minder nuttig.

One small step for the 3D-Printer, one giant leap for the hospital.

 

06/2020
Johan Smets

Is in jouw ziekenhuis ook dit onderdeeltje zoek?  Download hier het STL bestand van het alarmglaasje voor de Datex Ohmeda F-FM-00 monitor.

FM Monitor Alarmlight Glass 13 Met Materiaalreductie
Gecomprimeerd bestand – 274,9 KB