Mondmasker maken zonder naaien.

De makers onder ons, die overweg kunnen met een naaimachine, beleven nu de drukste dagen van hun leven om zichzelf en alle familieleden en vrienden te voorzien van de nodige voorraad maskers.

De makers onder ons die niet zo handig zijn met een naaimachine of er niet over beschikken kunnen met wat papier of textiel, wat elastiekjes en een nietmachine aan de slag om zich te beschermen tegen de belagers.

Dit project laat zien hoe je met een handvol clips, die je afdrukt op een 3-D printer, van een stoffen of papieren lapje of wat papieren zakdoekjes toch een herbruikbaar of wegwerp-masker kan fabriceren.

Het herbruikbaar mondmasker kan je maken met een stoffen lapje van 40 cm op 22 cm dat je regelmatig kan wassen op meer dan 60°C of je kan van een papieren poetsdoek met dezelfde afmetingen een wegwerpexemplaar maken.  Wil je gebruik maken van papieren zakdoekjes dan kan je er twee op mekaar leggen en zo aan de slag gaan.  Met clips geef je vorm aan het masker en bevestig je de elastiekjes.  Na gebruik maak je de clips los en spoel je deze af met wat handalcohol zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden voor een volgend masker.

Zo gaan we te werk, veel plezier:

Buitenzijde.

Binnenzijde.

1. Op de 3-D printer maken we 6 rechthoekige clips die elk bestaan uit een rechthoekig basis stukje en een rechthoekig ringetje.  Vervolgens drukken we 4 ronde clips af die bestaan uit een rond basis stukje en een ovaal ringetje met een uitsprong voor de bevestiging van een elastiekje.

2. Knip een stoffen lapje op 40 cm x 22 cm voor een wasbaar model of knip een papieren poetsdoek op dezelfde afmetingen voor een wegwerp model.  Vouw het lapje over de korte zijde dubbel zodat je ongeveer een vierkant krijgt.  Maak in het midden van het (dubbele) lapje een overlappend vouwtje van ongeveer 1 cm a 1,5 cm breed.  Schuif aan beide zijden van de vouw een rechthoekig basis stukje onder de vouw en druk er langs boven een rechthoekig ringetje over.  de vouw wordt nu gefixeerd door de clipsjes aan beide zijkanten.  Herhaal hetzelfde nog éénmaal boven en éénmaal onder de zojuist gemaakte vouw.
( Zie de afbeelding ).

3. Knip twee elastiekjes door en bind er aan elke kant een knoopje in op ongeveer 12cm a 14cm uit elkaar.  Haak de elastiekjes in uitsparing van de ovale ringetjes.

4.  Schuif onder de 4 hoeken van het masker een rond basis stukje en druk er langs de bovenzijde een ovalen ringetje over zodat aan de linker en de rechter zijde een lusje gevormd wordt door de elastiekjes.

5.  Ziezo, het mondmasker is klaar. 

Als maker kom je dikwijls dingen tegen waarvan je zegt: Ooooo.....dat kan later nog van pas komen in één of ander project. 

Wel het is zover:  Ik bewaarde van sommige hersluitbare pakjes koffie de geplastificeerde metalen sluitingen (Zie afbeelding).  Zulk een sluiting kan je met een paar druppels warme lijm bevestigen aan het neus-einde tussen de dicht geplooide delen van het lapje.  Hiermee kan je het masker goed aansluiten rond de neus.  Na gebruik kan deze sluiting gemakkelijk terug losgemaakt worden.

Niet noodzakelijk maar toch wel een stuk comfortabeler.

Download hier de STL-Bestanden van de clips om zelf af te drukken op je 3D-Printer.

Mondmasker Clips
Gecomprimeerd bestand – 1,4 MB

Heb je geen naaimachine of 3D printer dan kan je nog steeds een masker zelf maken.